Αιματολογία

Αιματολογία

Αιματολογία

Αιματολογία 

Η αιματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις του αίματος.

Το αίμα είναι μέρος ενός σύνθετου συστήματος, του αιμοποιητικού. Έχει σημαντικές λειτουργίες μεταφοράς: Μεταφέρει στα κύτταρα σχεδόν ολόκληρου του σώματος θρεπτικές ουσίες, οξυγόνο και άλλες απαραίτητες ουσίες καθώς και ορμόνες και άλλες ουσίες που μεταβιβάζουν σήματα. Επίσης, απομακρύνει άχρηστες ουσίες από αυτά τα κύτταρα. Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς προστατεύουν από εξωτερικές απειλές, όπως τα βακτήρια και άλλους λοιμογόνους παράγοντες. Έτσι, το αιμοποιητικό σύστημα έχει κεντρικό ρόλο στο σώμα και συνεργάζεται με πολλά άλλα συστήματα.

Ο τομέας της αιματολογίας καλύπτει μεγάλο εύρος παθήσεων και προβλημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, την πήξη και τα αιμοπετάλια καθώς και τον μυελό των οστών. Ορισμένες παθήσεις του αίματος είναι κακοήθεις (καρκίνος) ενώ άλλες είναι καλοήθεις.

Αιμορροφιλία

Η αιμορροφιλία είναι ένα είδος αιμορραγικής διαταραχής, στην οποία το αίμα δεν πήζει φυσιολογικά. Η κατάλληλη αντιμετώπιση επιτρέπει στους πάσχοντες από αιμορροφιλία να ζουν μια πλήρη, υγιή και δραστήρια ζωή και να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους ανθρώπους.

Από κοινού με τη Sanofi, προσφέρουμε θεραπείες υποκατάστασης με ανασυνδυασμένους παράγοντες πήξης παρατεταμένου χρόνου ημίσειας ζωής για την αιμορροφιλία Α και την αιμορροφιλία Β. Φιλοδοξία μας όσον αφορά την αιμορροφιλία είναι να προσφέρουμε τις θεραπείες μας σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη: στην Ευρώπη, στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, στη Βόρεια Αφρική και στη Ρωσία. Μέσω της συνεργασίας μας με τη Sanofi και την ευρύτερη αιμορροφιλική κοινότητα, αναζητούμε ενεργά λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι πάσχοντες από αιμορροφιλία.

Liberate Life - η ζωή πέρα από την αιμορροφιλία

Το καλοκαίρι του 2018 εκπονήσαμε μια μεγάλη, πανευρωπαϊκή, εθνογραφική μελέτη εστιασμένη στη ζωή 51 ατόμων με αιμορροφιλία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους για 1-2 ημέρες ενώ για να μάθουμε ακόμα περισσότερα πήραμε συνεντεύξεις από 18 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και από 5 ειδικούς στην αιμορροφιλία. Αυτή η σε βάθος έρευνα έφερε στο φως τα κύρια στοιχεία που ενέπνευσαν το όραμά μας για την αιμορροφιλία: Liberate Life.

Το όραμα “Liberate Life” απηχεί τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Sobi για μια ζωή πέρα από την αιμορροφιλία, ώστε οι άνθρωποι με αιμορροφιλία να μπορέσουν να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους πέρα από τη σταθερότητα που τους παρέχεται από τις συμβατικές θεραπείες, στη δυνατότητα μέσω εξατομικευμένης θεραπείας να απολαύσουν μια γεμάτη ζωή. Αποτελεί επίσης μια εμψυχωτική πρόσκληση για δράση με τη συμμετοχή της ευρύτερης αιμορροφιλικής κοινότητας. 

Διαβάστε περισσότερα στο https://liberatelife.gr/

Θρομβοκυτταροπενία 

Η θρομβοκυτταροπενία είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αριθμό  αιμοπεταλίων εκτός των φυσιολογικών ορίων (γνωστών και ως θρομβοκυττάρων) στο αίμα. Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως μια αυτοάνοση μορφή (ιδιοπαθής αυτοάνοση θρομβοπενία), μια άλλη που συνδέεται με τη χρόνια ηπατοπάθεια (CLD) και επίσης μπορεί να οφείλεται σε χημειοθεραπεία.

Προσφέρουμε έναν αγωνιστή του υποδοχέα της θρομβοποιητίνης (TPO), ο οποίος χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της θρομβοκυτταροπενίας αυξάνοντας τον αριθμό των αιμοπεταλίων.